Frank Visser

  Frank Visser (1978)
     Weblog Lijsttrekker Frank Visser  Lijsttrekker Frank Visser op Hyves  Lijsttrekker Frank Visser op Twitter  Lijsttrekker Frank Visser op Facebook
Wie ben je?
Wat doe je in het dagelijks leven?
Waarom de ChristenUnie?
Als burgemeester van Haarlem zou ik....
Mooi(ste) aan Haarlem?
Favoriet(en)
 Wie ben je?

Ik ben 32 jaar en daarmee de jongste lijsttrekker in Haarlem. Ik woon mijn hele leven al in Haarlem en ben dus een echte “mug”. Mijn vrouw is Friezin en opgegroeid in Drachten. We wonen met onze pasgeboren dochter in de kop van Haarlem-Noord. Ik heb 25 jaar in het Kleverpark gewoond en een paar jaar in de Bomenbuurt. Wij voelen ons nu na 2 jaar al helemaal thuis in het Vondelkwartier, een hele gezellige buurt. Onlangs hadden we nog een straatfeest en met nieuwjaar een straatborrel.

Mijn middelbare schooltijd heb ik doorgebracht op het Mendelcollege. Daarna heb ik planologie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en tegelijk ook Bedrijfsinformatica, maar deze tweede studie heb ik niet afgerond. Door de discussies tijdens colleges planologie ben ik geïnteresseerd geraakt in de politiek. Ik ben lid van de ChristenUnie sinds ongeveer 1996, toen was het nog de RPF. Al snel zat ik in het landelijk bestuur van de jongerenorganisatie van de partij en werd ik ook in Haarlem actief voor de kiesvereniging.


 Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben de afgelopen vier jaar schaduwraadslid in Haarlem geweest. Het werk in Haarlem voor de ChristenUnie is vrijwilligerswerk. Daarnaast werk ik ook op landelijk niveau betaald voor de ChristenUnie. Bij de Tweede Kamerfractie ben ik beleidsmedewerker voor Verkeer&Waterstaat, Ruimte&Milieu en voor Wonen, Wijken en Integratie. Dat betekent dat ik debatten, moties en Kamervragen voorbereid voor een aantal Tweede Kamerleden van de ChristenUnie. Ik doe dit nu bijna 4 jaar en heb daardoor al veel ervaring met het politieke handwerk. Daarvoor was ik parttime webmaster op het partijbureau. Kortom: de ChristenUnie zit aardig in mijn vezels.

Binnen mijn kerk, Pinkstergemeente Immanuël in de Indische Buurt, ben ik actief als vrijwilliger in het kinderwerk. Ik leid momenteel ongeveer 2x per 6 weken groep 7/8. Het is super tof om met kinderen die tegen de pubertijd aan zitten na te denken over geloofszaken, maar ook gewoon te dollen. Samen met mijn vrouw coördineer ik daarnaast de huiskringen van onze kerk.


 Waarom de ChristenUnie?

Omdat de ChristenUnie een uitgesproken christelijke partij is en op bijbelse uitgangspunten aanspreekbaar is heb ik uit overtuiging gekozen voor de ChristenUnie. Ik vind het mooi om met christenen uit zoveel verschillende kerken samen te werken aan een christelijk geluid in de politiek. Ik voel mij thuis bij de standpunten van de partij: sociaal en duurzaam, maar ook wijzend op de eigen verantwoordelijkheid van mensen, organisaties en bedrijven. We kunnen en moeten niet alles van de overheid verwachten.

De ChristenUnie heeft een unieke mix van standpunten die je bij geen enkele andere partij vindt. We zijn niet links en niet rechts, maar christelijk-sociaal. Dit spreekt veel mensen aan, ook mensen die geen christen zijn. Het is een uitdaging om dit te laten zien tijdens de campagne. Ik hoop dat steeds meer gaan denken: “De ChristenUnie is zo gek nog niet, ze hebben een goed verhaal.”

Tenslotte vind ik politiek gewoon leuk. Ik houd van debatteren en ben van nature kritisch ingesteld. Door mijn werk heb ik geleerd om snel te lezen en dat is handig om in alle papieren stukken die de gemeenteraad over zich heen gestort krijgt die dingen te vinden die beter of anders kunnen en daar scherpe vragen over te stellen. Het uiteindelijke doel is immers dat er goede besluiten worden genomen voor Haarlem. Zo wil ik vanuit de politiek de vrede, het goede voor de stad zoeken (Jeremia 29:7). Het bijbelse woord shalom is veel breder dan alleen vrede. In de nieuwste bijbelvertaling staat “bloei van de stad” en dat vind ik een hele rake typering. Dat is mijn drijfveer!


 Als burgemeester van Haarlem zou ik....

Mensen die methadon krijgen zo snel mogelijk een traject aanbieden om echt van hun verslaving af te komen. We moeten ook langdurig verslaafden niet opgeven! Overlast bestrijden is natuurlijk belangrijk maar het gaat uiteindelijk om mensen.

Ook zou ik de onderhoudsachterstand van wegen, bruggen, kades, scholen en openbaar groen aanpakken. Geld hieraan uitgeven is misschien niet zo aansprekend, maar we hebben de afgelopen jaren gezien wat er gebeurd als je het niet doet. Dan krijg je te maken met bruggen en kades die op instorten staan en ben je veel meer geld kwijt. De achterstand is nu gigantisch en het kost jaren om dit in te halen.

Verder zou ik onmiddellijk een programma starten waarbij alle uitgaven van de gemeente tegen het licht worden gehouden want bezuinigingen zijn helaas noodzakelijk. We redden het niet met de kaasschaaf. Een fundamentele doordenking wat de gemeente wel en niet blijft doen is nodig. Er moet een stappenplan komen hoe de enorme schuld van Haarlem (meer dan 350 miljoen euro!) de komende jaren kan worden verlaagd, terwijl sociale voorzieningen voor bijvoorbeeld ouderen en gehandicapten wel in stand blijven. Laten we met een frisse blik naar alles gaan kijken. De economische crisis biedt ook kansen voor een nieuw elan!

 

 Mooi(ste) aan Haarlem?

Thuis! Lekker op de bank met mijn dochter in mijn armen. Ik ga graag eten bij ’t Goede Uur een heel knus kaasfondue restaurant in de Vijfhoek, echt een aanrader! Verder is er zoveel mooi aan Haarlem: de historische binnenstad, het mooiste station van het land en natuurlijk de duinen, al liggen die dan formeel in de gemeente Bloemendaal.


 Favoriet(en)

Boek:

Christelijke thrillers en romans, In alle redelijkheid van Tim Keller en de boeken van Adrian Plass
Film: The Pelican Brief en Oceans Eleven
Muziek: Gospel en Praise
Hobby: Politiek is ook een beetje mijn hobby. Daarnaast het kinderwerk in mijn kerk. Op mijn vrije avonden kijk ik samen met mijn vrouw graag een goede crime serie: NCIS, Cold Case en The Closer. Heerlijk om proberen de clou te achterhalen voordat de aflevering is afgelopen en fantastische karakters.

 

 

 

J