Statenvragen over toegankelijke oversteekplaatsen Haarlem

Michel Kleinvrijdag 29 september 2017 21:56

De nieuwe oversteekplaatsen van de Westelijke Randweg zijn niet goed bruikbaar voor blinden en slechtzienden omdat een ratelklikker ontbreekt. ChristenUnie Haarlem vindt dat oversteekplaatsen standaard toegankelijk moeten zijn ingericht. De statenfractie ChristenUnie-SGP heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland aangezien de provincie de beheerder is van de Westelijke Randweg.

Geacht college,
In het Haarlems Dagblad stond op woensdag 27 september 2017 het artikel “Oversteek Randweg onveilig voor blinden” waarin melding werd gemaakt van de nieuwe bedieningsknoppen bij de oversteekplaats over de Randweg nabij de Broekenboerderij. De nieuwe kastjes zijn voorzien van groene en rode teksten om de voetganger informatie te verschaffen over de situatie. Deze informatie is echter nutteloos voor veel blinden en slechtzienden.
Juist bij het oversteken van buitenwegen zijn ratelklikkers van groot belang. De snelheden van het doorgaande verkeer zijn relatief hoog en de wegen zijn relatief breed. Zonder ratelklikker hebben mensen met een visuele beperking ook nauwelijks een kans om in te schatten hoeveel tijd er is om aan de overkant te komen. Bovendien zijn er langs wegen als de Randweg vaak minder mensen, die even een helpende hand kunnen toesteken. Juist op dit soort plaatsen zou je verwachten dat alle mogelijke veiligheidsopties worden toegepast.
VN-verdrag Handicap
Het VN-verdrag handicap trad op 14 juli 2016 in Nederland in werking. Doel van dit verdrag is het bevorderen, beschermen en waarborgen van de mensenrechten van mensen met een beperking. Centrale begrippen in het verdrag zijn inclusie, persoonlijke autonomie en volledige participatie. In het verdrag is aangegeven wat de overheid moet doen om ervoor te zorgen dat de positie van mensen met een beperking verbetert. Het VN-verdrag handicap versterkt de positie van mensen met een beperking. Het bepaalt onder andere dat zij recht hebben om zelfstandig te wonen, naar school te gaan, het openbaar vervoer te gebruiken of aan het werk te zijn. Net als ieder ander. De overheid (gemeente, provincie en rijk) moet zorgen dat dit wordt gerealiseerd.
Vragen
  1. Heeft GS kennis genomen van het artikel in het Haarlems Dagblad van woensdag 27 september 2017?
  2. Hoe kan het gebeuren dat de veiligheid van een oversteekplaats er qua veiligheid op achteruit gaat bij het vervangen van knoppen?
  3. Waarom is er geen ratelklikker geplaatst?
  4. Is er bij verstrekking van de opdracht aan de aannemer duidelijk gemaakt aan welke eisen de oversteekplaats moeten voldoen?
  5. Is er nagegaan of de gebruikte knoppen (die ook elders in het land opdoemen) wel geschikt zijn voor de doelgroep (o.a. blinden/slechtzienden)? Of zijn deze knoppen alleen te gebruiken met een ratelklikker?
  6. Heeft de provincie in kaart aan welke eisen een veilige oversteekplaats moet voldoen in relatie tot het soort weg?
  7. Is GS van mening – indachtig het VN-verdrag Handicap – dat de huidige inrichting van de oversteekplaatsen in Noord-Holland, waar de provincie voor verantwoordelijk is, voldoen aan de uitgangspunten van de centrale begrippen in het verdrag? (Inclusie, persoonlijke autonomie en volledige participatie)
  8. Denkt u dat er binnen het in de Kaderbrief 2018 beschikbaar gestelde budget van 11 miljoen euro voor “smart mobility” ruimte te vinden is om alle Noord-Hollandse stoplichten zo slim te maken dat mensen met een visueel handicap kunnen horen of ze kunnen oversteken?
Hoogachtend,
Michel Klein

« Terug

Archief > 2017 > september

Geen berichten gevonden