Nieuwe ontmoetingsplek met Odensehuis aan Leonardo da Vinciplein

donderdag 28 december 2017 21:23

In november 2016 diende de ChristenUnie in de gemeenteraad een motie in om te komen tot een Odensehuis, een voorziening voor dementerenden ten behoeve van een zorgpauze voor Haarlemse mantelzorgers. Het college heeft nu besloten financiële steun te geven aan de herontwikkeling van het Leonardo da Vinciplein 73 in Schalkwijk. De plannen bieden onder meer ruimte aan een Odensehuis, voor mensen met (beginnende) dementie. Ook komt er een inloopcentrum voor kankerpatiënten en is het straks een ontmoetingsplek voor inwoners van Meerwijk. Vinci 73 wordt ook het nieuwe onderkomen voor de activiteiten van de Herstelacademie en DOCK en een uitvalsbasis voor de activiteiten van het project Wijkdorp 3.0 en andere initiatieven vanuit de wijk in samenwerking met de Wijkraad.

Wethouder Botter van D66 heeft naar aanleiding van de motie van de ChristenUnie gekeken bij andere Odensehuizen en heeft de Haarlemse zorgpartijen om de tafel gezet om de plannen samen uit te werken. Daar is het plan uit voor gekomen om de nieuwe voorziening ook een inloophuis te laten zijn voor kankerpatienten. De organisaties willen in Vinci 73 gezamenlijk een plek creëren waar iedereen welkom is. Van jong tot oud, kwetsbaar of juist niet. Waar volop ruimte is voor ontwikkeling en activiteiten en tegelijkertijd ook een veilige plek voor wie daar behoefte aan heeft. Vinci 73 krijgt een laagdrempelige en open functie voor de wijk. Eén locatie voor multifunctioneel gebruik; ontmoeting, contact, steun, informatie, en activiteiten.

Odensehuis

Het Odensehuis ontleent zijn naam aan de Deense plaats Odense. Hier ontstond in 2001 het eerste inloopcentrum voor mensen met dementie. Sindsdien verschenen ook centra in Nederland, onder meer in Amsterdam, Groningen en Utrecht. Door het Haarlemse Odensehuis te combineren met andere, maatschappelijke doeleinden, ontstaat een multifunctionele ontmoetingsplek voor de hele buurt. Op dit moment wordt het pand verbouwd. De gemeente verwacht dat de werkzaamheden in maart 2018 afgerond zijn en dan zal ook de officiële feestelijke opening plaatsvinden.

« Terug

Archief > 2017 > december

Geen berichten gevonden