Collegevorming in volgende fase

Formatie 2018donderdag 05 april 2018 22:20

Na twee gespreksrondes met alle fracties afzonderlijk heeft GroenLinks vanavond bekend gemaakt een volgende “verdiepende verkenningsronde” te starten met PvdA, D66 en CDA. ChristenUnie-raadslid Frank Visser: “Gezien de uitslag van de verkiezingen is dit een voor de hand liggende keuze. Met 24 zetels hebben deze partijen een ruime meerderheid en de samenwerking tussen deze partijen is de afgelopen periode op de meeste onderwerpen ook goed geweest. Wel ziet de ChristenUnie ook andere opties die kunnen leiden tot een sociaal en duurzaam akkoord voor Haarlem.”

De ChristenUnie denkt dat met de voorgestelde coalitie een mooi akkoord voor de komende periode kan worden bereikt. Tegelijk zien we bij de voorgestelde coalitie met name ten aanzien van woningbouw (aantallen, bouwlocaties en typen woningen) nog grote verschillen terwijl daar juist een belangrijke opgave ligt voor de stad. Ook zijn er verschillen in de visies op de financiële keuzes die moeten worden gemaakt rond een aantal grote investeringen in de komende jaren en op het sociaal domein.

Er zijn ook andere opties voor een coalitie volgens de ChristenUnie. Zo zouden PvdA en GroenLinks kunnen samenwerken met één middelgrote partij (CDA, D66 of VVD) en daarnaast 2 of 3 kleinere partijen. Of de voorgestelde coalitie kan worden aangevuld met een vijfde partij. Tussen de kleine partijen zijn er ook verschillen, maar de ChristenUnie ziet zeker ook overeenkomsten waarmee we beleid socialer kunnen maken.

De ChristenUnie heeft in de gesprekken met GroenLinks aangegeven beschikbaar te zijn om een bijdrage te leveren. Frank Visser: “Wij hebben de gesprekken met GroenLinks als prettig ervaren en op een aantal grote onderwerpen die de komende periode spelen hebben we input kunnen leveren. Ik ben benieuwd wat de partijen die nu verder gaan spreken met de input van de acht andere fracties in de raad gaan doen. Er wordt gestreefd naar een open akkoord waarin niet alles is dichtgetimmerd. Ik ben benieuwd hoe dat er straks uit zal zien. Juist bij een onderwerp als de woningbouw moeten echt meters worden gemaakt en moet niet alleen gekeken worden naar de projecten op korte termijn maar moet nu al worden gewerkt aan woningbouwlocaties voor de komende 15 jaar. Ook ben ik benieuwd of de toekomstige oppositie in een volgende fase nog input kan leveren.”

De ChristenUnie wenst GroenLinks, PvdA, D66 en CDA veel wijsheid bij de verkennende gesprekken en hoopt dat er snel duidelijkheid zal komen of er echt met een formatie wordt gestart.

« Terug

Archief > 2018 > april

Geen berichten gevonden