Waarom worden briefadressen afgewezen?

WP_20160604_10_15_25_Prodonderdag 19 april 2018 21:25

De commissie samenleving sprak naar aanleiding van schriftelijke vragen van de ChristenUnie over de ondersteuning van daklozen bij het verkrijgen van een briefadres. Raadslid Frank Visser: “Natuurlijk moeten we fraude voorkomen en is controle nodig maar voorop moet de hulp aan daklozen staan. Regels moeten dit niet in de weg staan”

Uit het antwoord van het college bleek onder andere dat de participatiewet vereist dat een dakloze voor de bijstand zijn hoofdverblijf in Haarlem heeft. Dit kan problemen geven als gebruik wordt gemaakt van verschillende logeeradressen. Visser: “Sommige daklozen komen liever niet in de opvang terecht en slapen op verschillende adressen. Ik vind het principieel verkeerd dat hierdoor de bijstand kan vervallen omdat iemand een logeeradres in een naburige gemeente heeft. Dit lijkt haast een pleidooi voor gemeentelijke herindelingen zodat er minder gemeentegrenzen zijn! We zouden juist blij moeten zijn als daklozen zelf de regie nemen en een oplossing zoeken voor hun huisvestingsprobleem. Ik roep het college op hier een oplossing voor te vinden.”

Verder bleek dat de gemeente uit de Basis Registratie Personen niet kan halen hoeveel uitschrijvers zijn verdwenen zonder ingeschreven te worden op een nieuw adres. Vaak gaat het om buitenlanders die vertrekken naar een ander land. Visser: “We moeten hier meer zicht op krijgen. Dit blijkt specialistische kennis te vragen die de gemeente niet heeft om dit soort informatie uit de systemen te halen. Maar het lijkt mij dat dit soort informatie ook voor andere gemeenten nuttig is. Kunnen gemeenten niet meer samenwerken voor dit soort complexere zoekopdrachten uit de BRP?” Nog opmerkelijker is dat de gemeente niet weet hoeveel daklozen in Haarlem niet over een briefadres beschikken omdat dit niet wordt geregistreerd. Visser: “Dat zou toch simpeler in kaart te brengen moeten zijn. Je weet hoeveel daklozen in een traject zitten of anderszins in beeld zijn. De gemeente weet ook hoeveel er een briefadres hebben. Dan moet het toch makkelijk uit te rekenen zijn?”

In 2017 werd een kwart van de aanvragen voor een briefadres afgewezen. Het college kon echter niet aangeven wat hiervan de reden was. Visser: “Een briefadres vraag je niet voor niets aan. Dit zijn meestal mensen die een probleem hebben. Ik wil daarom dat het college dit verder gaat uitzoeken. Waarom worden aanvragen afgewezen? Krijgen deze mensen uiteindelijk in een andere gemeente wel een briefadres?”. De wethouder heeft toegezegd dit verder te gaan uitzoeken.

« Terug

Archief > 2018 > april

Geen berichten gevonden