Nieuwe snelfietsroute Santpoort-Haarlem

LodewijkvanDeijssellaan.jpgdonderdag 15 november 2018 22:14

Er komt een nieuw fietspad tussen Santpoort en Haarlem. Een meerderheid van de gemeenteraad steunt het beschikbaar stellen van krediet voor dit pad. Het pad moet komen tussen de Hoofdstraat in Santpoort en de Kleverlaan in Haarlem langs de Westelijke Randweg.

Het eerste deel van de route voert door het weiland langs de Randweg. Hierdoor hoeveel veel fietsers straks niet meer om te fietsen. Wel moeten hiervoor nog stukken grond worden aangekocht. Vanaf de Jan Gijzenvaart worden de bestaande wegen en fietspaden gebruikt. Hier worden de fietsvoorzieningen verbeterd. Fietspaden worden verbreed, oversteken veiliger gemaakt en de Lodewijk van Deijssellaan wordt een fietsstraat.

De ChristenUnie heeft dit plan in de commissie beheer gesteund. Raadslid Frank Visser: “Het mooie van deze route is dat fietsers slechts één verkeerslicht tegenkomen. Het wordt dus een echte doorfietsroute. Wij zijn tegen de variant waarbij het fietspad ten noorden van de Jan Gijzenvaart vlak langs de Westelijke Randweg wordt gelegd in plaats van aan de overkant van de Delft door het weiland. Vlak langs de weg is niet gezond voor fietsers en hiermee is er ook geen ruimte meer om de westelijke Randweg anders in te richten.”

Voor het debat pleitte de Fietsersbond voor het realiseren van een fietsbrug ter hoogte van de spoorbrug bij het Sterrencollege. De meeste fietsers willen immers naar de overkant van de Westelijke Randweg. Zo zou er een veilige route voor scholieren ontstaan en ook een snelle route naar de binnenstad. De ChristenUnie heeft ervoor gepleit de kosten van zo’n brug uit te zoeken. Mogelijk zou zo’n brug kunnen worden gefinancierd door het Schoterkerkpad tussen Jan Gijzenvaart en Orionweg niet te verbreden. De wethouder dacht dat dit onvoldoende geld zou opleveren aangezien voor een fietsbrug ook hellingen nodig zullen zijn en die mogen niet te stijl worden.

De ChristenUnie merkte tenslotte op dat met het realiseren van dit fietspad nog niet alle knelpunten tussen Velsen en Haarlem opgelost zijn. Frank Visser: “In de spits rijden er veel fietsers langs het Delftplein. De meesten moeten 3x het drukke autoverkeer gelijkvloers kruisen. Voor een deel van deze fietsers zal de nieuwe fietsroute een oplossing zijn maar voor de grote stroom scholieren die van Velserbroek naar bijvoorbeeld de Schoter Scholengemeenschap fietsen is dit geen oplossing. Wij vinden daarom dat ook moet worden gekeken of de knelpunten rond het Delftplein opgelost kunnen worden.”

« Terug

Archief > 2018 > november

Geen berichten gevonden