Nieuwsbrief ChristenUnie Haarlem - 17 april 2024

Nieuwsbrief ChristenUnie Haarlem - 17 april 2024

Beste vrienden van de ChristenUnie,

Europa... Lekker belangrijk...

Jazeker: best belangrijk, beste leden, betrokkenen, stemmers en geïnteresseerden van de ChristenUnie in Haarlem, Spaarndam, Zandvoort, Bloemendaal en Heemstede!

We leven momenteel in een rommelige, rare, rumoerige wereld. En daarin is Europa een vaste waarde van veiligheid, stabiliteit en solidariteit.Voorheen leek het Europees Parlement een ver-van-mijn-bedshow, maar zo is het niet.

Op 6 juni aanstaande zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement!
Waar het om draait op 6 juni? “Jouw vrijheid, onze missie!”:
- Geloofsvrijheid
- Veilig Europa
- Goed rentmeesterschap

Als u wilt weten waarom ook alweer de EU belangrijk is voor u en ons, en hoe de ChristenUnie daarin staat, kom dan naar onze Europese bijeenkomst!

Op maandag 13 mei in Heemstede, aanvang 20.00 uur. Locatie: De Pauwehof, wijkgebouw PKN, Achterweg 19, 2103 SW Heemstede

De ChristenUnie heeft een nieuwe lijsttrekker in Europa: Anja Haga, die sinds 2023 namens de ChristenUnie in het EP zit. Maar verder hebben we ook een mooie lijst met geweldige kandidaten met een hart voor Europa. Erwin de Pagter, nummer 9 op onze lijst, zal op 13 mei met ons in gesprek gaan over Europa en de verkiezingen.

En tegelijkertijd is de dagelijkse gang van zaken in je directe omgeving nét zo belangrijk. In Haarlem prijzen we ons gelukkig met een geïnspireerde en hardwerkende fractie in de Gemeenteraad.

Wij zijn er op 13 mei 's avonds ook voor u, voor al het andere wat u aan het hart gaat. De avond wordt gecombineerd met een korte algemene ledenvergadering, die openbaar toegankelijk is en altijd boeiend. De agenda voor deze algemene ledenvergadering ontvangt u over ongeveer twee weken.

Zie ik u dan?

Met hemelsblauwe groet,

🩵

Johan Slik

ChristenUnie Haarlem
Voorzitter van het.afdelingsbestuur.

Maak Kennemerduinen weer toegankelijk per fiets

De ChristenUnie wil dat de gemeenten in de regio in actie komen om de Kennemerduinen weer toegankelijk te maken voor fietsers. Door een zandverstuiving en wateroverlast zijn vrijwel alle fietspaden momenteel geblokkeerd. Raadslid Frank Visser: "De Kennemerduinen zijn heel erg belangrijk voor inwoners van Haarlem, Heemstede, Bloemendaal en Velsen omdat binnen de stedelijke bebouwing verhoudingsgewijs weinig groen is. Als dan zo'n groot gebied als de Kennemerduinen ontoegankelijk is dan beperkt dat veel mensen sterk in hun mogelijkheden om te recreëren. Ik vind dat beheerder PWN in actie moet komen!". Daarom heeft de ChristenUnie schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W.
Lees verder

Demonstreren is wat anders dan blokkeren

Na de aankondiging van Extinction Rebellion om de N205 ter hoogte van het provinciehuis te blokkeren om zo de provincie te bewegen een deel van de fabrieken van Tata Steel te sluiten heeft de ChristenUnie schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W. Raadslid Frank Visser: "Mooi dat mensen actievoeren voor een duurzamer beleid. Maar het moet afgelopen zijn met dit soort blokkades. Demonstreren kan ook op een andere manier en dit kost ontzettend veel politie-inzet".
Lees verder

Huiswerk parkeren opnieuw doen

De ChristenUnie vindt dat het college het huiswerk in het parkeerdossier opnieuw moet doen. Nu de voorstellen voor parkeerregulering zijn ingetrokken start een gesprek met de stad hoe de parkeerknelpunten dan wel kunnen worden opgelost. De basis hiervoor moet volgens de ChristenUnie goede informatie zijn. Er is meer data nodig over het parkeren en als er maatregelen worden voorgesteld dan moeten die goed uitgewerkt zijn.
Lees verder

Kadernota 2025 Spaarnwoude onder de maat

Begin maart stelde de ChristenUnie in de raadscommissie de slechte financiële situatie van Recreatieschap Spaarnwoude aan de orde in de gemeenteraad. Omdat wij een duidelijk signaal wilden afgeven aan het bestuur, dat wordt gevormd door wethouders van verschillende gemeenten en de gedeputeerde namens de provincie hebben wij nu in een amendement ingediend dat breed door de gemeenteraad is gesteund.
Lees verder

Initiatiefvoorstel kabelgoten aangenomen!

Een meerderheid van de gemeenteraad heeft het initiatiefvoorstel van de ChristenUnie aangenomen om voortaan kabelgoten en kabelarmen toe te staan. Op deze manier kunnen inwoners van Haarlem in de toekomst hun elektrische auto opladen met de energie van hun eigen zonnepanelen. Het duurt echter nog wel even voordat dit mogelijk is want eerst moet de Algemene Plaatselijke Verordening worden aangepast.
Lees verder

Paddenstoelen op de muren

De ChristenUnie heeft in het vragenuurtje van de Haarlemse gemeenteraad vragen gesteld over wateroverlast in een aantal flats in Delftwijk. De overlast is inmiddels zo groot dat letterlijk de paddenstoelen op de muren groeien van de bergingen.
Lees verder

Parkeerbeleid na het referendum

Hoe nu verder met het Haarlemse parkeerbeleid na de uitslag van het referendum? De coalitiepartijen kiezen voor een debat met de stad om dan mogelijk in het najaar met een nieuw voorstel te komen. Tijdens het debat over de referendumuitslag in de commissie bestuur vroeg de Christenunie aandacht voor de informatievoorziening naar burgers en het feit dat een aantal gevoelige maatregelen nog onvoldoende zijn uitgewerkt. Volgende week donderdag gaat het debat verdere in de gemeenteraad.
Lees verder

Los knelpunten jeugdzorg op

Het gaat niet goed met de jeugdzorg in Nederland, ook niet in onze regio. De commissie samenleving van de Gemeenteraad besprak de problemen.
Lees verder

Spaarnwoude moet financieel op orde komen

De ChristenUnie wil orde op zaken bij het recreatieschap Spaarnwoude. Er is een mooie toekomstvisie maar geen geld om deze visie uit te voeren. Een dringende oproep vorig jaar van de gemeenteraad is niets gedaan omdat er een patstelling is in het bestuur. Het recreatieschap wordt namelijk gezamenlijk bestuurd door de gemeente Haarlem, Velsen, Haarlemmermeer, Amsterdam en de provincie.
Lees verder

Visie toekomstig openbaar vervoer Haarlem

In voorbereiding op nieuwe concessies voor het openbaar vervoer in Haarlem heeft de gemeente een visie opgesteld op het toekomstige lijnennet. Volgens de ChristenUnie is meer ambitie nodig. Ook sprak de raadscommissie beheer over de eerste schetsen voor een zogenaamd Bus Rapid Transit netwerk tussen Haarlem en Amsterdam. De ChristenUnie pleit voor een slimme route vlak langs de A9.
Lees verder

Autoluwe Vijfhoek met groenslingers

De Keizerstraat en Barrevoetestraat in de Haarlemse Vijfhoek, vlak achter de Botermarkt zijn opnieuw heringericht. De straten zijn nu autoluw. Auto's hebben plaats gemaakt voor groene perken en er is meer ruimte voor fietsers die deze straten als toegangsroute gebruiken naar het centrum. Dankzij de ChristenUnie bleef het niet bij groene perkjes, ook de lucht boven de straten kleurt binnenkort groen.
Lees verder

Nul emissiezone paar maanden uitgesteld

De nul emissiezone voor vracht- en bestelwagens in het centrum en de wijken eromheen wordt uitgesteld van 1 januari 2025 naar 1 juni 2025. Dit staat in een breed gesteund amendement van coalitiepartijen D66,GroenLinks, Pvda, CDA en Actiepartij. Reden is dat het landelijk loket waar de toegang tot de nul e-missiezone moet worden aangevraagd nog niet gereed is. Een poging van de ChristenUnie om een langere overgangstermijn te krijgen voor euro 6 bestelbusjes haalde het niet.
Lees verder

Houdt stedelijk waterbeheer betaalbaar

In het plan stedelijk water 2024-2033 staan de ideeen van de gemeente over het beheer van het riool en het oppervlaktewater in Haarlem. De komende jaren is de opgave gigantisch groot waardoor de rioolheffing fors zal stijgen.
Lees verder

Boetes voor Canadees parkeren?

Deze week troffen veel mensen een boete aan onder hun ruitenwisser. Hun auto zou fout geparkeerd zijn want stond half op de stoep, het zogenaamde Canadees parkeren. Maar klopt deze informatie? Volgens de ChristenUnie niet. Donderdag 29 februari gaan wij het college hierover vragen stellen in het vragenuurtje.
Lees verder

Nul emissiezone gaat te snel, ondernemers in paniek

Het college wil vanaf 2025 in de binnenstad en een groot gebied er omheen (van Kleverlaan tot Pijlslaan en van Westelijke Randweg tot Prins Bernhardlaan) een nul-emissiezone invoeren voor vrachtwagens en bestelwagens. Op diesel en bezine mogen ze in deze zone niet meer rijden. De ChristenUnie vindt dat de maatregel te snel wordt ingevoerd. Met name ZZP-ers met een bestelbus zoals aannemers, loodgieters en stucadoors zijn in paniek. Er is wel een overgangsregeling voor Euro 5 en Euro 6 busjes maar die duurt maar 3 jaar. Raadslid Frank Visser: “De gevraagde investering is voor deze ondernemers is te hoog”.
Lees verder

Check altijd of extra woningen mogelijk zijn

Bij bouwplannen moet met veel dingen rekening gehouden worden. Is er voldoende groene? Krijgen bewoners bij hun huis voldoende zonlicht? Is er voldoende parkeerruimte? De ontwerpers proberen op basis van een hele lijst met eisen tot een zo goed mogelijk ontwerp te komen. Maar is dit ook het beste ontwerp? Wat als we gezien de woningnood in elk plan toch wat meer woningen zouden bouwen?
Lees verder

Gebedspunten ChristenUnie Haarlem maart-april 2024

  • Bidt voor de vele woningzoekers in onze regio waar de prijzen elke maand weer recordhoogtes bereiken. Veel jongvolwassenen willen graag op zichzelf gaan wonen maar kunnen geen betaalbare plek vinden. Bidt dat de besluitvorming in de gemeenteraad over nieuwbouw voorspoedig zal verlopen en dat de woningmarkt in onze regio tot rust mag komen.
  • Bidt voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. Er is veel onvrede over Europa. Tegelijkertijd zijn er veel kiezers die juist hopen op goede besluiten vanuit Europa. Bidt dat Europa zich de komende jaren met de goede dingen bezig zal houden: de zaken die echt een gezamenlijke aanpak vragen.
  • BIdt voor de kiezers die zich niet gehoord voelen en die om deze reden bij de Tweede Kamerverkiezingen niet hebben gestemd of een andere partij de voorkeur hebben gegeven. Ook in onze regio hebben we veel kiezers verloren. Bidt voor onze Haarlemse fractie dat we deze mensen de komende periode het gevoel kunnen geven dat ze wel gehoord worden door ons.
  • Bidt voor de kabinetsformatie dat de juiste beslissingen voor ons land genomen zullen worden. De partijen die nu aan zet zijn hebben zowel standpunten die we vanuit de visie van de ChristenUnie kunnen toejuichen als standpunten waarover in grote delen van onze achterban zorgen leven. Bidt dat de er goede besluiten zullen worden genomen voor ons land.