Demonstreren is wat anders dan blokkeren

DSC02729.JPGdinsdag 09 april 2024 14:43

Na de aankondiging van Extinction Rebellion om de N205 ter hoogte van het provinciehuis te blokkeren om zo de provincie te bewegen een deel van de fabrieken van Tata Steel te sluiten heeft de ChristenUnie schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W. Raadslid Frank Visser: "Mooi dat mensen actievoeren voor een duurzamer beleid. Maar het moet afgelopen zijn met dit soort blokkades. Demonstreren kan ook op een andere manier en dit kost ontzettend veel politie-inzet".

Nu er ook een wegblokkade in Haarlem is aangekondigd op een belangrijke verbinding hebben wij de volgende vragen:

  1. Kent u het bericht "Activisten Extinction Rebellion en kappen met kolen dreigen met blokkade van N205 voor provinciehuis" https://www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf20240408_52750473/activisten-extinction-rebellion-en-kappen-met-kolen-dreigen-met-blokkade-van-n205-voor-provinciehuis
  2. Is deze demonstratie volgens de daartoe geldende regels bij u gemeld?
  3. Deelt u de mening dat het blokkeren van een weg niet valt onder de vrijheid van demonstratie? Zo ja, heeft u de betrokken partijen een alternatieve locatie aangewezen waar zij kunnen demonstreren zonder dat een weg wordt geblokkeerd?
  4. Bent u bereid alle wettelijke middelen in te zetten teneinde blokkade van de N205 te verhinderen en dus ook onmiddellijk in te grijpen wanneer demonstranten toch aanstalten maken de weg te blokkeren?
  5. Deelt u de mening dat het herhaaldelijk blokkeren van wegen niet valt onder de vrijheid van demonstratie maar kan worden gezien als ondermijning van het overheidsgezag?
  6. Bent u bereid aangifte te doen indien de blokkade toch wordt doorgezet?
  7. Heeft u wettelijke mogelijkheden om de kosten voor het verhinderen van deze blokkade achteraf in rekening te brengen bij deze organisaties? Bent u bereid dit te doen?
  8. Bent u bereid de gemaakte kosten voor de politie-inzet rond deze blokkade voor de Raad inzichtelijk maken en op dat moment aan te geven hoeveel bomen hiervoor geplant hadden kunnen worden voor klimaatadaptatie en CO2 compensatie?
  9. Bent u bereid maatregelen te nemen tijdens de demonstratie om te zorgen dat het duurzame openbaar vervoer en hulpdiensten tijdens de demonstratie kunnen blijven rijden over de route Haarlem station / Heemstede station-Houtplein- Rustenburgerlaan-Schipholweg en de route Houtplein - Heemsteedse Dreef en niet vast komen te staan in het onverhoopt geblokkeerde autoverkeer?

« Terug