Zeven voorstellen voor een beter parkeerplan

Het college wil in grote delen van Haarlem gereguleerd parkeren invoeren om zo de parkeerdruk te verlagen en de toegankelijkheid van stoepen te verbeteren. De ChristenUnie snapt deze basisgedachte en is blij dat enkele eerdere voorstellen van ons zijn overgenomen. Wij willen echter dat het nieuwe plan nog op zeven punten wordt aangepast.
Voorzitter, de ChristenUnie is blij dat het college na het referendum een aantal van onze voorstellen alsnog heeft overgenomen. Er komt een overgangsregeling voor de 3e auto, er wordt gekeken naar logische fysieke grenzen van de parkeergebieden zoals de Westelijke Randweg, er komt een werknemersvergunning. Ook wordt er nu gekeken waar stoepparkeren kan worden gelegaliseerd.
Maar ik snap ook dat de plannen voor veel mensen een deja vu zijn:
- De grens voor invoeren van parkeerregulering is weliswaar verhoogd van 85 naar 95% parkeerdruk maar de uitkomst is voor vrijwel de hele stad hetzelfde: er komt parkeerregulering, alleen wat minder snel.
- Het stoepparkeren gaan we wel meetellen, maar nu de kleur rood is bereikt telt het voor de wijken in Haarlem Noord niet meer mee. En pas bij de parkeerdrukmeting van 2030 kunnen we voor alle wijken in Noord het effect daarvan zien. Dat duurt veel te lang.
- Je zal maar in de Patrimoniumbuurt wonen en voor het gereguleerd parkeren hebben gestemd omdat jouw parkeervergunning dan goedkoper zou worden. Het resultaat is nu dat de parkeervergunning even duur blijft.
-
Je zal maar in de Bomenbuurt wonen en tegen het gereguleerd parkeren hebben gestemd omdat er geen parkeergarages kwamen. Die komen er nu wel maar precies in twee wijken waar nog geen gereguleerd parkeren komt en die dus niet meebetalen.
- Je zal maar in de Sportheldenbuurt wonen. De meerderheid wil daar gereguleerd parkeren maar de uitkomst van het stoplichtenmodel is dat hier juist geen gereguleerd parkeren komt omdat het valt onder de wijk Waarderpolder. Waarom vraag ik de wethouder is er wel maatwerk mogelijk om gebieden zoals sportparken uit te sluiten van parkeerregulering maar niet om gebieden alsnog parkeerregulering te geven terwijl er wel een parkeerdruk boven de 95% is?
- Je zal maar in de Planetenbuurt wonen. De parkeerdruk op buurtniveau is even hoog als aan de overkant van de Rijksstraatweg in de Indische Buurt, maar omdat op wijkniveau de 95% niet gehaald wordt vanwege de buurten Sinnevelt en De Krim, komt er geen gereguleerd parkeren. Voorzitter, ik ken een bewoner die tegen gereguleerd parkeren is, maar die dit de slechtst denkbare uitkomst vindt want straks wordt de Planetenbuurt de parkeerplaats van Haarlem Noord.
De laatste parkeerdrukmeting, die van vorig jaar, is voor het eerst op buurtniveau. Complete buurten in groene zones zoals de Planetenbuurt kleuren daar ook dieprood en je ziet dat de parkeerdruk juist in gereguleerd gebied inderdaad lager is. Op basis daarvan komt de ChristenUnie tot de conclusie dat parkeerregulering in vrijwel de hele stad onvermijdelijk is. Dat is het eerlijke verhaal. Ja: stoepparkeren zal de cijfers iets minder dieprood maken, maar als je overal 1,5 meter doorloopruimte wilt hebben dan gaat stoepparkeren naar onze verwachting in de meeste wijken onvoldoende verschil maken. Wij balen er wel van dat het college dat nog niet in kaart heeft gebracht, al was het maar een ruwe inschatting.
Voorzitter: de discussie zou uiteindelijk niet moeten gaan over het stoplicht maar over waar wel en niet stoepparkeren wordt gelegaliseerd en welke parkeervergunningen er komen. En de discussie zou vooral moeten gaan over de betaalbaarheid.
De ChristenUnie steunt het voorstel van het CDA voor kleine sportcomplexen en van de VVD over de overgangstermijn voor de 3e auto. Daarnaast willen wij zeven aanpassingen aan de parkeerplannen:
- Het tempo moet hoger. Uiterlijk in 2026 moet duidelijk worden waar in Haarlem het stoepparkeren wordt gelegaliseerd en waar niet en wat de vergunningenplafonds worden. College wil zorgvuldigheid, maar het moet mogelijk zijn snel op straatniveau helderheid te geven. Dat willen de inwoners. Ook moeten we met de parkeermakelaar en deelmobiliteit niet wachten tot het oranje stoplicht. We moeten in de hele stad aan de slag en de resultaten monitoren. En het moet ook mogelijk zijn om de parkeerregulering in 3 of 4 wijken per jaar in te voeren in plaats van 2. Dan is het ook niet erg als we even een jaar wachten op de uitkomsten van de parkeerdrukmeting van 2026 inclusief het stoepparkeren.
- Er moet een soort stop&shop regeling komen voor parkeren bij zorginstellingen zoals huisartsenpraktijken en verloskundigenpraktijken. Je moet daar voor de deur kunnen parkeren en dat moet goedkoop kunnen. Of te wel stop&care. Wij overwegen hierover een amendement.
- Er moet een mobiliteitsfonds komen. Het college wil dit niet omdat de eerste jaren er verlies wordt gedraaid. Dat klopt, maar vanaf 2030 is dat anders. De ChristenUnie wil ook dat opbrengsten niet alleen naar parkeren gaan maar ook of misschien wel juist naar buurtfietsenstallingen, fietspaden en busbanen. Wij willen dat het college dit aanpast en komen anders met een amendement voor zo’n fonds.
- Extra parkeergarages zijn prima maar wij willen eerst meer onderbouwing en een debat over de kosten. Waarom bijvoorbeeld in Haarlem Zuidwest een dure ondergrondse garage voor 150 auto’s van 9 miljoen euro. Voor hetzelfde geld kan je ook een bovengrondse garage voor dubbel zo veel auto’s bouwen! En misschien kan je woningbouw in de ontwikkelzone wel goedkoper maken door alle dure inpandige parkeervoorzieningen te verplaatsen naar de nieuwe relatief goedkope parkeergarage aan de rand van de wijk. Dan wordt de wijk echt autoluw. Is het college bereid daar naar te kijken?
- Wij willen dat het college nog eens goed kijkt naar de klusbussen. Die worden nu vaak gedoogd maar straks zit parkeerregulering en APV in de weg. En dan ook nog de milieuzone. We jagen ZZP-klussers de stad uit, hun busje in de Waarderpolder parkeren is echt geen optie.
- Er moet een mogelijkheid komen voor het omruilen van bewoners en bezoekersvergunningen. Dat bij nieuwbouw omwonenden daar ook kunnen parkeren na inlevering van de straatvergunning en dat de gemeente dan de bewoners van de nieuwbouw alsnog recht geeft op bezoekersparkeren. Want een handvol parkeerplekken voor bezoekers onder complexen werkt niet bij feestjes.
- De 1e parkeervergunning moet betaalbaar zijn. Dat tarief is immers nu circa 20 euro hoger dan in de oorspronkelijke voorstellen. De ChristenUnie komt met een amendement de tarieven in het voorstel te verlagen. Dit kan door gereguleerd parkeren in te voeren in de hele stad (te beginnen door het toevoegen van de Sportheldernbuurt en de Planetenbuurt), door uit te gaan van goedkopere parkeergarages en/of door de 2e vergunning iets duurder te maken.
Tot slot wil de ChristenUnie dat alle nadere regelingen en besluiten zoals de uitwerking van het stoepparkeren, de werknemersvergunning, de maatschappelijke vergunning, het vergunningenplafond, etc. op de agenda van deze commissie. Dus ook als het formeel een collegebevoegdheid is. Kan het college dat toezeggen?